Betekenis en waarde toevoegen vanuit ervaringskennis

Op LinkedIn kreeg ik van een mede-ervaringsdeskundige de vraag “Wat betekent spreidstandburgerschap voor jou?”. Met grote dank daarvoor. Want als ik een vraag krijg, dan begint het in mijn hoofd te ordenen en schuiven gevoelens, ervaringen en kennis in elkaar tot vaak een compact en essentieel antwoord.

Mijn antwoord:

“Voor mij is spreidstandburgerschap een manier waarop iemand met ervaringskennis deze kennis weet te vertalen naar systeemverbetering en in staat is deze (ook vanwege een inmiddels betere positie binnenin de bubbel van de systeemmensen) steeds duidelijk te maken en zo invloed uit te oefenen. Het liefst doe je dat niet alleen, maar creëer je tevens mogelijkheden voor andere ervaringsdeskundigen die (nog) niet zo’n positie hebben om meer gehoord en begrepen te kunnen worden. Dat betekent dat je je invloedmogelijkheden die je hebt vanwege je persoonlijke positie, weet te gebruiken om een evenwaardige plek voor ervaringskennis te helpen realiseren op alle niveaus van beïnvloeding binnen de systemen. Ik heb daar in 2016 de ‘hoefslag van ervaringskennis’ voor gemaakt, waar de niveaus van beïnvloeding staan vermeld, maar ook wat je op die niveaus kan doen met je inzet en wat er nodig is qua ondersteuning en ontwikkeling om als ervaringsdeskundige ook een goede inzet te kunnen geven.

En zo kom ik uit bij project KEUS en waarom ik die heb ontworpen zoals ik die heb ontworpen. Namelijk met extra veel ruimte voor mensen met ervaringskennis. Binnen het actieleren worden gemeenten niet alleen uitgenodigd om 3 deelnemers af te vaardigen, iemand op beleids/managements niveau, iemand van de uitvoering en een ervaringsdeskundige, maar hebben we vanuit onze eigen achterban ook nog een extra kritische vriend toegevoegd. een ervaringsdeskundige kritische vriend. Op deze wijze gebruik ik mijn positie om een evenwaardige plek voor ervaringskennis te helpen realiseren op alle niveaus van beïnvloeding rondom, in dit geval, de gemeentelijke uitvoering van de participatiewet in balans.

In 2016 noemden we de indruk die ervaringsdeskundigen kunnen maken de hoefslag. Inmiddels is er een 2.0 versie gemaakt, waarin we meer zijn gaan zitten op de betekenis en waarde (plus ondersteuningsbehoefte zodat je ook van waarde kan zijn en blijven) van al die vormen van ervaringskennis die er is. Deze nieuwe visualisatie maakt onderdeel uit van een inzichtenwaaier welke we gebruiken bij het actieleren Project KEUS.

In deze podcast meer wordt meer over het project uitgelegd.

Wij geloven in het potentieel van ervaringskennis en de vele ervaringsdeskundigen die op alle lagen binnen onze samenleving en onze systemen bij kunnen dragen aan een positieve verandering en verbeteringen. verbeteringen op individueel tot en met Europees niveau (of zelfs nog verder). Niet zo gek, als je beseft dat wij als ervaringsdeskundigen ons al meer dan 35 jaar, wellicht zelfs langer, inzetten met onze ervaringskennis om armoede en sociale uitsluiting te helpen verminderen.

De illustraties van de waaier spreken grotendeels voor zichzelf en zijn bedoeld als visueel geheugensteun om de kern van de inzichten boven tafel te kunnen houden. Bij deze handzame waaier hoort namelijk ook een handboek, waar extra inhoud wordt gegeven aan de tekeningen. Het boek en de waaier ‘Samen de verandering zijn’ zijn ontwikkeld ter ondersteuning van het leerproces van professionals en ervaringsdeskundigen, gericht op onderlinge samenwerkingen.

Deze inzichten horen daarom wat ons betreft bij het actieleren van de gemeenten binnen project KEUS en zorgen ervoor dat gemeenten met een brede blik naar hun eigen werkwijzen kunnen kijken, als het gaat om werken met ervaringsdeskundigen.

Meer weten en aanmelden voor meedoen als gemeente – mail naar info@eapnned.nl

Handboek en Waaier te downloaden bij ‘Producten’.

To top